szombat, július 25, 2015

8./ Biztosítások

Mennyi ideig vagyok még Magyarországon biztosítva?


Ha nem rögtön a magyarországi munkaviszonyod megszűnése után egy nappal indul a németországi munkaviszonyod (ami valószínű), akkor felmerül a kérdés:
Miután megszűnik a munkaviszonyom, mennyi ideig vagyok még biztosítva?


Ha a biztosítás (pl. munkaviszony) a megszűnését megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság további 45 napig marad fenn.

Ha a biztosítás (pl. munkaviszony) 45 napnál rövidebb volt a megszűnését megelőzően, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság azzal – a 45 napnál kevesebb – időtartammal hosszabbodik meg, amennyi ideig a jogosultsági feltétel fennállt (pl. a 30 napig fennálló munkaviszony esetén 30 nappal).

Ha a jogosultsági feltétel (pl. munkaviszony) megszűnését megelőzően az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fenn 45 napig, azonban előtte volt 45 napnál hosszabb ideig fennálló jogosultság, és ezek közt max. 30 nap telt el, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság az utolsó feltétel megszűnését követően még 45 napig marad fenn.
  Forrás: OEP

***

Németország




  • Krankenversicherung / Egészségbiztosítás
    A különböző biztosításokhoz, különböző szintű ellátás jár!
    (Anmeldung után másnap intéztük. Ügyintézési idő: kb. 2 perc. A biztosítás az egész családra vonatkozik. Férj, feleség, gyerekek. Fényképet adtunk a biztosítási kártyához (gyerekekről nem kell), ezt később postázták.) 
  • Haftpflichtversicherung / Felelősségbiztosítás
    (Ezt mi a bankunknál kötöttük meg, pontosabban a bankban, de az Allianz-nál.) 
  • Unfallversicherung / Balesetbiztosítás 
  • Rentenversicherung / Nyugdíjbiztosítás 
  • Rechtsschutzversicherung / Jogvédelmi biztosítás 
  • Egyéb


Krankenversicherung / Egészségbizosítás

Ha az éves fizetés nem éri el az 52.500 Eurót, akkor a közös egészségbiztosítási rendszerbe / Gesetzliche Krankenversicherung-ba kerül az ember.
A bruttó bérből egységesen 15,5%-ot vonnak le.


Aki efölött keres, választhat a különféle Krankenkasse-k közül. Minden évben készül róluk rangsor. De nem csak a rangsor alapján érdemes választani. Meg kell nézni, melyiknél milyen szolgáltatások számítanak bele a díjba, milyen vizsgálatok után milyen kedvezmények járnak (pl.35 év felett ingyenes rákszűrés, vagy ha elmész szűrővizsgálatokra akkor kapsz kedvezményt...)

Táppénz:
  • az első 6 hétben (több részletben is lehet) a táppénz a bér 100%-a, melyet a munkáltató fizet
  • a 6. hét után következő 72 hétben a Krankenkasse fizeti a bruttód 70%-át.
Családi egészségbiztosítás
Ha úgy alakul, hogy (pl.) csak a férj kap állást, a feleség és a gyerekek pedig veleköltöznek, de egyenlőre ő az egyetlen kenyérkereső, nem kell megijedni.
Lehetőség van az egész családra megkötni a biztosítást.

A 18 év alatti gyerekek gyógyszerei ingyenesek! Nem tudom az antibiotikumokra is vonatkozik e ez, de az alapvető gyógyszerek biztosan. Lázcsillapító, köptető, Elmex gél a fogakra...



Haftpflichtversicherung / Felelősségbiztosítás

Havi díja tíz Euró körüli összeg, szóval nem egetverő. Nemrég mesélte az egyik ismerős, hogy elvesztette a kulcsát. Mivel ugyanaz a kulcs nyitotta a tárolókat, szemetest, mosókonyhát, kaput, a lakók követelték a zárak kicserélését, aminek költsége elég horroriszikus magasságokba szökött. Ha lett volna az illetőnek felelősségbiztosítása, jópár százassal vastagabb maradt volna a pénztárcája.


Unfallversicherung / Balesetbiztosítás

A munkaadók kötnek az alkalmazottaikra balesetbiztosítást, de ez csak a munkábajárás során elszenvedett balesetek utáni költségeket fedezi.
Ezen túl mindenki saját belátása szerint köt (vagy nem köt) balesetbiztosítást.


Rentenversicherung / Nyugdíjbiztosítás

Gesetzliche Rentenversicherung – törvényileg előírt nyugdíjbiztosítás. Az alkalmazottat / Angestellte-t a munkáltatója jelenti be. Nem mi választjuk.

Private Rentenversicherung / magán nyugdíjpénztár.
Lehetőség van rá, hogy a kötelezőn kívül kiegészítsd a nyugdíjadat. Ez az Altersvorsorge / öngondoskodás egyik lehetséges formája.



Rechtsschutzversicherung / Jogvédelmi biztosítás

Az ügyfelek jogi segítséget kérhetnek akár társadalombiztosítási, munkajogi, vagy egyéb témákban. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.