szombat, július 25, 2015

14./ Tömegközlekedés

München tömegközlekedési térképe

Íme München és környéke metró (U-bahn), gyorsvasút (S-bahn), busz, villamos hálózatának térképei.
Netzplaene

Milyen jegyet vagy bérletet vásároljak?

Mielőtt belebonyolódnál, hogy akkor most mi van? Milyen jegyet is kell vennem?
Ne keresgélj, ITT van az utazástervező linkje.

A jegyautomatáknál is beírhatod honnan hova szeretnél menni, és kiírja neked a választható alternatívákat.

Már létezik mobil- (HandyTicket) és nyomtatható jegy (PrintTicket) is. Előbbihez egy okostelefonra, utóbbihoz egy számítógépre és egy nyomtatóra van szükség.
Tájékoztató a HandyTicketről és a PrintTicket-ről itt.

A kijelzők pontosan mutatják melyik vonat hány perc múlva érkezik. Nagyjából így:

S7 - aktuális végállomás - vágány száma (ha több van) - 1 percAmikor már a megállóban vagy, az, hogy melyik U-bahn-ra, S-bahn-ra szállj fel, szintén nem olyan egyszerű, mert
 - ugyanazon a vonalon több szerelvény is közlekedik, és
 - a vonatok többnyire nem a végállomásukig közlekednek. A szerelvényre a jele után (pl. S5, S6...) mindig az az utolsó állomás van kiírva, ameddig épp közlekedik!
A budapesti metróvonalakat könnyedén végigsorolja oda-vissza bárki kis hazánkban. Ám mivel Münchenben (és vonzáskörzetében) nem kevés vonal van, ember legyen a talpán, aki kapásból fejből tudja mi-merre-hol-hova. Igaz, még csak két napi tapasztalatom van... A sokadik vonatozás után talán mégis tudni fogom fejből ezt is. :)

Mikor bejelentettük a lakcímet, kaptunk egy dossziényi csomagot a városról. Abban volt több MVV tömegközlekedési térkép is. Ezek közül a legkisebből kapásból egy a táskámban landolt. Jól jött az első utazáskor. :)

Okostelefonra én két appot ajánlok.  Egyik egy offline München térkép, másik egy utazástervező. Nekem ezek váltak be.

Helytakarékos ötlet: A pályaudvarok közelében több helyen is láttam emeletes biciklitárolókat. A felső szinten lévő sínek kihúzhatók és lebbillenthetők, így lehet beletenni a bringákat.Bérletek, IsarCard

A felnőtt havi bérletek átruházhatók, nem kell hozzá bérletigazolvány.

Van lehetőség éves előfizetésre is. Ennek két előnye van. Egyik az árengedmény.
Fizetheted
 - egy összegben, ekkor csak 9,5 hónap árát kell kifizetned, 2,5 hónap árát megspórolod.
 - havonta, ezesetben 10 hónapon át fizeted a teljes árat, és az utolsó 2 hónapot nem kell fizetned.
Másik előnye, hogy névre szóló. Így ha elveszíted, kérhetsz újat díjmentesen. Vagy ha otthon felejted mikor ellenőrrel találkozol, megúszod a büntetést, ha később bemutatod. Ugyanez nem mondható el a nem névreszóló bérletről.
Erről bővebben ITT olvashatsz.
Megrendelni ITT tudod.

Bérlet iskolásoknak

Több kedvezményes lehetőség létezik. Ezekről itt találsz tájékoztatót.

A lenti linken elérhető nyomtatványt kell kitölteni, és leigazoltatni az iskolával.
Bestellschein für eine Kundenkarte Wochen-/Monatskarte für Schüler, Auszubildende und Studierende

Ezután a nyomtatványt leadjuk egy MVV pénztárban.
Egy olyan papírt kapunk majd, mint amilyet "Minion Dave" a mellékelt képen. :)
Egy igazolványképet kell beleragasztani.


Az alsó részét le kell vágni, és betenni a szintén az MVV pénztárostól kapott tartóba. A vásárolt diákjegy csak ezzel lesz érvényes.
(A gyerekeket ismerve jobbnak láttam, ha készítek róla egy másolatot. Négy év nagy idő egy iskolatáskában vagy gyerekzsebben hánykolódó papírdarabnak. Így ha tönkremegy, vagy elveszik, csak kinyomtatom.)


A bérlet az adott "ring"-eken belül érvényes. Ha azon kívül szeretnétek használni, kiegészítő jegyet kell hozzá vásárolni.

MVG kerékpár

Münchenben is van lehetőség kerékpárt bérelni. Körülbelül úgy működik, mint Budapesten a Bubi. Ahhoz, hogy használhasd, egy ingyenes mobil applikációt kell letöltened.

A tudnivalókat itt találod róla.

MVG Rad
Forrás: http://www.muenchen.de/verkehr/oeffentlicher-nahverkehr/mvg/mvg-mietradsystem.html


"Újratervez"

Több hónapnyi tapasztalattal a hátam mögött, kiegészíteném egy fontos gondolattal a fent leírtakat. A müncheni tömegközlekedésről - elsősorban az S-Bahn-ról - ez a szó jut az eszembe: "újratervez".  Férjem S-Bahn-nal jár a munkahelyére, és bár a reggeli indulásokkal nem szokott gond lenni, ám az, hogy délután hogyan jut haza... elég gyakran kalandos. Hétvégente dettó.  És most nem a szokásos felújítások miatti járatritkításos történetre gondolok. Felülsz a vonatra, egyszer csak bemondják, hogy nem megy tovább.
Volt olyan eset is (hétvégén), hogy pótlóbuszt indítottak, ki is volt írva okosan a menetrendje. Vártunk, vártunk... de kimaradt három járat. Hatvan percet szobroztunk ott, közben annyi ember összegyűlt, hogy alig fértek fel a buszra.
A legrosszabb, hogy ilyenkor nincs normális tájékoztatás. A vonatvezető bemond valamit a hangosbemondóba, de totál érthetetlen, abból nem tudsz meg sokat. Az MVV honlapján nulla infó az ilyesmiről.
Nade aki keres, az talál: ITT lehet az aktuális közlekedési információknak utánanézni, érdemes -e újratervezni az útvonaladat, vagy csak kis fennakadásról van szó. Mentsétek el az oldalt, még jól jöhet!

Ellenőrök és kamu ellenőrök

"Ihren Fahrschein bitte!“ - mondja a "Kontrolleur"/"Kontrolleurin".
A jegy nélkül utazók bírsága 60 Euro. Visszaesőknek ennek a dupláját kell kifizetniük, vagyis 120 Euro-t.

Ez egy friss hír (2015.nov.11.), legalább is nekem. Kamu ellenőrök helyszíni bírságokból szép kis summát szedhettek össze a jegy nélkül utazóktól.
Hogyan lehet megkülönböztetni a kamu ellenőrt az igazitól?
Van náluk egy szerkentyű, amivel tudja ellenőrizni a jegyed/bérleted érvényességét.

Forrás: http://www.derwesten.de/staedte/oberhausen/fahrscheinkontrolle-an-oberhausener-neue-mitte-eskalierte-id9438595.html


De a legjobb, ha van jegyed/bérleted, és akkor biztosan nem jársz így.

Én eddig csak kétszer találkoztam ellenőrrel a buszon. Néhány rosszul öltözött anyukának kinéző hölgy (bocsánat a kritikáért!) felállt a helyéről, a fenti képen látható szerkentyű volt náluk, és kérték mindenkitől a jegyét. Mikor mutattam a gyerekek bérletét, azt is megkérdezték, honnan hova utazunk. Mivel minden rendben volt, ennyi volt az egész. A következő megállónál leszálltak.

Carsharing - Közösségi autózás

Erről külön posztban ítok ITT. Olvasd el, ha szeretnél BMW-t vezetni olcsón! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.