szombat, július 25, 2015

13./ Nyelvtanulás

Az én véleményem, hogy gyorsabban haladsz, ha beiratkozol egy - lehetőleg intenzív - nyelvtanfolyamra. Főleg ha kezdőként indulsz neki.

Vannak kedvezményes, sőt ingyenes tanfolyamok is. Tanfolyamok alacsony keresetűeknek, vállalkozóknak. A lehetőségek tartományonként változhatnak.


(Valahol olvastam arról is, hogy bizonyos esetekben ezek költsége- értelem szerűen a fizetősöké - az adóból jóváírható, de egyenlőre ezügyben még nem találtam hiteles forrást. Amint rátalálok, osztom. Minden esetre a számlát tegyétek el!)

Itt írnak arról, hogyan kaphatsz "Berechtigungsschein"-t, amivel kevesebbet kell fizetned a tanfolyamért.
Ha EU-tagországból jössz, pl. egy 260 Euro-s tanfolyamért csak 120 Euro-t kell fizetned. (Gebühr mit Berechtigungsschein: 120,00€ / Gebühr ohne Berechtigungsschein: 260,00€)

Itt a minisztériumi hivatalos tájékoztató.
Figyelem, nem minden fajta nyelvtanfolyamra érvényes!

Kérvény költségmentességhez. Ezt akkor kell benyújtani, ha álláskereső vagy munkanélküli vagy, és a veled kapcsolatban álló munkaügyi hivatallal kell leigazoltatnod. Ez sem használható fel bármelyik tanfolyamon, kérdezd meg előtte a nyelviskolát!

"Integrationskurse"
Ez azért jó, mert intenzívebb, mint a "sima" nyelvtanfolyamok. Heti öt alkalom! Rákérdeztem, bárki jelentkezhet rá, nem kifejezetten csak menekülteknek indítják. 
Olcsóbb is, és a sikeres vizsga után a befizetett díj felét visszaigényelheted.
Az én sulimban most indítanak ingyenes Integrationskurs-t is, ehhez a munkaügyi hivataltól kell egy igazolást kérned. Viszont vigyázat: ott kell lenned, vezetik a jelenléti ívet, és sikeresen le kell vizsgáznod (erre többszöri lehetőséged is lesz, nem kell megijedni, ha nem sikerült elsőre), különben ki kell fizetned utólag a tanfolyam árát, ami kb. 600 Euro.
Mégegy pozitív hozadéka van: Ha a célod a német állampolgárság megszerzése, ennek a kurzusnak az elvégzése egy évvel lerövidíti a szükséges nyolc évet. Ha nagyon jól sikerül a vizsgád, akkor akár kettővel is!


Úgy tűnik, nekem egy ilyenre sikeredik bejutnom szeptembertől (...csak mert a normál nyelvtanfolyamra fél évet kellene várnom!), és amint tudom, osztom is a tapasztalataimat. 

UPDATE 2016. június: Szerencsém volt, befértem egy megüresedett helyre Niveau A2.2-re, ami "normál" tanfolyam, nem Integrationskurs! Nem kellett szeptemberig várnom! :) Élménybeszámoló a "Menschen" könyes rész alatt.


Tájékoztató lap az integrációs tanfolyamhoz - magyar nyelven.

Ezen az oldalon például a VHS SüdOst induló tanfolyamai közül tudsz válogatni.
Amiket én nézegettem, ott az "Aussichten"  tankönyv sorozatból tanítanak. Ingyenes online gyakorlatokat is találsz hozzá itt.

"Deutsch als Fremdsprache"A VHS SüdOst tanfolyamai közül ITT tudtok válogatni. Néhány tanfolyam leírásába belenéztem. A "Menschen" könyvekből tanítanak. (Amiket mellesleg megtaláltok a lenti "letölthető könyvek" hivatkozásnál.) Heti két-három alkalom.

FIGYELEM! Rengeteg a nyelvtanuló, így a tanfolyamokra 5-6 hónapos várólisták vannak! Szóval ha szeretnél jelentkezni, de még nem tudod megoldani, akkor is jelentkezz MOST!

UPDATE:
Szeptembertől májusig otthon tanulva ugrottam át az A1.1, A1.2 és az A2.1 modulokat.
Bementem a központba érdeklődni, és irattak velem egy újabb tesztet, miszerint mehetek A2.2-re!
Fogjuk fel úgy, hogy megspóroltam a három tanfolyam árát.
Szóval sikeredett egy megüresedett helyre bejutnom, és már túl is vagyok az első modulon! Élmény volt, alig várom a következő kurzust!
Heti háromszor három óra, 16 fő. Egy leckét két órában veszünk, házifeladat mindig van. Gyorsan haladtunk az anyaggal. A modul végén teszt az összes eddig tanultakból, értsd: előző modulok anyagából is. Aki nem éri el a 60 százalékot, annak nem javasolják a következőre való továbblépést. Persze mehetsz saját felelősségre, de nagyon le leszel maradva a többiektől.
Most egyenlőre szünet, ami kellett is már, hogy leülepedhessenek a tanultak.

A B1.1 indulásáig ismételgetem a tanultakat, és igyekszem használni (ami még nem mindig sikeredik, de nem adom fel!).

Ami jó hír: Akinek sikerült bejutnia egy tanfolyamra, az feliratkozhat a következő modulra, és értelem szerűen elsőbbséget élvez. A megüresedett helyekre veszik fel az újabb jelentkezőket.

A csoport tagjai: - az Anktartiszt leszámítva - az összes földrészről képviselte magát valaki. :)
Élmény volt, mikor a tananyag aktuális témájában beszélt mindenki a hazájáról. Időjárás, szokások... nagyon érdekes volt, sokat tanultam belőle.

Állampolgársághoz

Ha szeretnéd megigényelni a német állampolgárságot:
Niveau B1 írásbeli és szóbeli nyelvvizsga megléte az egyik alapfeltétele.

Ahogy említettem az Integrationskurs-nál, az azt elvégzők egy-, illetve kiemelkedően jó nyelvvizsga esetén akár két évnyi engedményt is kaphatnak az állampolgárság megszerzéséhez előírt nyolc évből.
(Az összes követelményről ITT írok.)

Szótár

Szerintem ez a legmegbízhatóbb és legrészletesebb.  http://dehu.dict.cc/

Egyéb ingyenes oldalak: 

Csak véletlenszerűen sorolok fel néhányat.

Ez az oldal jó kezdetnek. http://lingohut.com/hu/v49506/n%C3%A9met-lecke-kezdetek-szia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.