szombat, július 25, 2015

6./ Bankszámla

Bankszámla nyitás (Girokonto) 





Bankszámlát/folyószámlát (Girokonto) minden banknál nyithatunk, csupán személyire vagy útlevélre lesz hozzá szükségünk. Címet is meg kell adni, de többnyire nem kérik a lakcímbejelentőlapot (Anmeldebestätigung). Azért legyen nálad, biztos ami biztos.

Először érdemes tájékozódni arról, hogy mit ajánlanak az egyes bankok, összehasonlítani a lehetőségeket, kiválasztani a számunkra legjobban megfelelőt. Az interneten lehet találni olyan oldalakat, ahol ezt az összehasonlítást elvégezhetjük. 
http://www.konto-testsieger.de/girokonto-vergleich/
tarifcheck24 A menüben menj a Konot&Kredit/Girokontovergleich oldalra.

Figyelembe kell pl. venni, hogy 
  • mennyibe kerülnek az egyes tranzakciók, 
  • ATM hálózat sűrűsége
  • mibe kerül a számlanyitás, 
  • milyen fejlett a bank e-bankja, stb. 
Fontos tudni hogy több bank-csoport létezik. Amennyiben pénzt szeretnél felvenni egy bankautomatából, és bank-csoporton belül veszel ki pénzt, ingyenes. Amennyiben más bank automatájából veszel ki pénzt, kb. 5 EUR-ba kerül. 
Az egyik legnagyobb bank-csoport CashGroup
"Cash Group: Als Kunde der Commerzbank, Deutschen Bank, HypoVereinsbank oder
der Postbank sowie deren Tochterunternehmen genießen Sie ein Höchstmaß an Bequemlichkeit, Flexibilität und Kostenersparnis.
Denn Ihnen stehen ca. 9.000 inländische Geldautomaten der Cash Group Banken,
inkl. dem Bargeldbezug an den Kassen von rund 1.300 Shell-Tankstellen, kostenlos zur Verfügung."

A weboldalukon - az előző linken - az irányítószámod megadásával bankautomatát is tudsz keresni.

Ha megvan a megfelelő bank, érdemes megnézni a honlapját az interneten, mert előfordulhat, hogy e-mail, vagy postázás útján is nyithatunk folyószámlát. Ez esetben meg kell keresni a honlapon az ehhez szükséges formanyomtatványt, kitölteni és postázni, vagy e-mailben elküldeni. Ha erre a választott banknál nincs lehetőség, be kell menni a legközelebbi fiókjukba és ott elindítani a folyamatot. 

Utóbbi esetben a bank alkalmazottai adnak tájékoztatást a lehetőségekről, segítenek a formanyomtatványok kitöltésében, majd elmondják, hogy körülbelül mikor kapjuk meg postai úton a bankkártyát, a hozzá tartozó pinkódot és az un. ITAN listát, mely az online tranzakciókhoz szükséges, személyre szabott kódlista. Amennyiben nem személyesen, hanem postai úton, vagy e-mailben nyitunk bankszámlát, visszajelzést is e módon kapunk. A bank ez esetben is kipostázza a bankkártyát és a pinkódot. A használathoz a legtöbb kártyát egy automatánál a számlaegyenleg legkérdezésével kell aktiválni. 



Hazautalások

Ha haza szeretnél utalni pl. saját magyar számládra, akkor költséghatékonyabb a Transferwise használata.
Mi meghagytunk egy magyar folyószámlánkat. Arra utalunk néha a Transferwise-n keresztül, és arról intézzük az utalandókat online. Illetve, ha hazalátogatunk, a magyar számlánkról vásárolunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.