szombat, július 25, 2015

15./ Magyar rendszám, magyar jogsi - meddig fogadják el?

Magyar rendszámú autó átíratása 

Az ide vonatkozó német rendelet kimondja, hogy a gépjármű, amely más EU-tagállamban van bejelentve, ideiglenesen maximum 6 hónapig közlekedhet a német utakon, abban az esetben, ha a tulajdonos indokoltan tartózkodik az országban, például érvényes munkaszerződése van.
EU - hatályos magyar nyelvű tájékoztatója az átiratásról

Az átiratás költségei: 40 - 250 Euro. /
ab 40 Euro wenn besondere Unterlagen/Ausnahmen erforderlich sind - bis zu 250 Euro

Linkek:
Rendelet a járművek közúti forgalomba történő nyilvántartásba vételéről
EU - Gépkocsi-regisztrációval kapcsolatos dokumentumok és adminisztratív teendők

Frissítve : 2015/05/11

AZ ELINTÉZENDŐK SORRENDJE

 1. TÜV - eVB-Nr. , CoC-igazolás
  (Mi ITT voltunk, és 191,20 Euro -t fizettünk.)
 2. Biztosítást kötni / "Versicherung anmelden" HUK24-et ajánlották az itt élő ismerőseink. Elmondásuk szerint olcsó (a többihez képest) és megbízható. Ha emellett döntenétek, akkor a "Werbe-ID"-nek azt írjátok be: szilva, így kapunk némi engedményt! :)
  Ha össze szeretnéd hasonlítani a biztosítótársaságok ajánlatait: Biztosító kereső ITT.
  A villogó kurzor helyére beírod, hogy "M" mint München...
  A Németországi személygépkocsi felelősségbiztosításhoz ("KFZ-Haftpflichtversicherung") érdemes kikérni a magyar biztosítótól a balesetmentességi igazolást a kedvezőbb biztosítási besorolás miatt! Ezt utólag is meg tudjuk tenni, ezesetben módosítják a német szerződést.
  (Árak: Csak egy példa - kötelező és CASCO egy biztosításban. Éves díja 700 Euro! A magyar biztosító igazolásával kb. 600 Euro lesz. Német kollégák mondták, hogy kb. 500-600 Euro az átlagos éves biztosítási díj.)
 3. Autót és jogosítványt átiratni / "Auto ummelden" 
  a legközelebbi „Zulassungsstelle”-nél. Ekkor kapjuk meg a német rendszámot, valamint a környezetvédelmi matricát, amit a szélvédőre kell ragasztani.
  Költsége: 46,70 Euro + 35 Euro a rendszám.
  Plusz 10 Euro-ért te választhatod ki a rendszámodat.
 4. Ugyanitt - a „Zulassungsstelle”-nél - a magyar rendszámot és forgalmit bevonják, Magyarországon már nincs teendő vele.
  Egy ideig eltart, amíg átkerül az infó a magyar rendszerbe. Kormányablaknál nekünk azt mondták, 1-2 hónap. Addig sajnos nem tudod intézni a magyar biztosítóddal a kilépést és a balesetmentességi igazolást. (Kérdésem: Addig duplán van biztosítva a járművem? Ez így biztos renben van? Szintén a kormányablak válasza, hogy igen. Nem tudunk intézkedni, amíg nem jut át az infó a magyar rendszerbe.)
 5. Ezen túl kell majd fizetni gépjárműadót, azaz "Kraftfahrzeugsteuer"-t.
  A Hauptzollamt München küldi ki a levelet a befizetendő összegről. A fizetési határidő az átiratás időpontja utáni hónap vége. Legegyszerűbb erre is beszedési megbízást adni, ahogy a
  kötelezőre és a cascora, így automatikusan le fogják emelni az összeget, amikor kell.
  Éves díja: 6,75 Euro 100 köbcentiméterenként. Pl.: 1 600 cm3 esetén 108 Euro / év.
 6. jogosítványt /"Führerschein ummelden" -  EU-s állampolgároknak nem kötelező átiratni, elfogadják a magyart. Amennyiben mégis szeretnéd németre cserélni, ugyanitt elintézheted. (A Bretonischer Ring 1-ben ugyanabban az épületben van, mint a rendszám ügyintézése, csak egy emelettel feljebb.)
  Bővebben erről - pl. meddig érvényes -  lentebb írok.Az átírást (3.pont) a legközelebbi „Zulassungsstelle”-nél tudjuk intézni. Az illetékes Zulassungsstelle-re ITT tudsz rákeresni. Fent, középen beírod az oldal keresőjébe hogy "KFZ-Zulassunsstelle", és a várost, ahol laksz.


  Az átiratáshoz (3. pont) szükséges:

 • egy úgynevezett CoC-igazolás (károsanyag-kibocsátás) - TÜV (1.pont) 
 • előzetes biztosítási szám (7-stellige eVB-Nummer) - TÜV (1.pont)
 • magyar forgalmi és rendszám
 • biztosítás
 • beszedési megbízás a gépjárműadó összegének megfizetéséhez 
 • útlevél 
 • lakcímbejelentőlap 


--------------------------------------------------------------------------


A vezetői engedély hivatal  / Führerscheinstelle
Tartós német tartózkodás esetén ki lehet váltani a német vezetői engedélyt a fenti hivatalnál (a magyar vezetői engedély és egy igénylőlap, biometrikus igazolványkép, személyi vagy útlevél illetve a lakcímbejelentőlap szükséges hozzá).
Ez EU állampolgároknak NEM KÖTELEZŐ, csak egy lehetőség. Erről itt olvashatsz.

Ennek a magyarral ellentétben nincsen lejárata.
VÁLTOZÁS! Németországban a jogosítványok 15 évig érvényesek. A 2013.január 19. után kiadott engedélyek már csak 15 évig érvényesek. A korábban kiadott lejárat nélküli engedélyek érvényüket vesztik 2033. január 19-én. (Erről ITT érheted el a hivatalos tájékoztatót.)

Figyelem! Egyszerre csak egy EU-s vezetői engedéllyel rendelkezhetünk, ezért ha kiváljuk a németet, a magyart le kell adnunk. (Visszaköltözésnél pedig le kell adni a németet, és visszakapjuk a magyart.) Erről bővebben ITT.

München - Rathaus - Führerschein
Ottobrunn - Rathaus - Führerscheinanträge
EU - hatályos magyar nyelvű tájékoztatója

--------------------------------------------------------------------------

Autóvásárlás Németországban 

Tartós áttelepülés esetén, ha szükségünk van autóra, a magas átíratási költségek miatt néha érdemesebb a magyar autót eladni és itt másikat vásárolni.
 • Amennyiben újat vásárolunk: Németországban nincs regisztráció adó, és az áfa sem 27%, hanem 19%.
 • Amennyiben a használt mellett döntünk: (Például a következő oldalon találhatunk használt autókat: Használt autók)
  Amire mindenképpen oda kell figyelni: 
 • kereskedőtől venni kevésbé rizikós mint magánszemélytől 
 • az autón friss műszaki vizsga legyen (TÜV). A német forgalmiban a következő esedékes műszaki vizsga dátuma szerepel (nächste HU/AU = Hauptuntersuchung/Abgasuntersuchung) 
 • az üzlet megkötése után elindítható az átiratási eljárás, amihez először is egy előzetes biztosítási számra (eVB-Nummer) van szükség.
  Forrás: http://www.freiburgimagyarok.com/kisokosmatart_htm_files/infonemo.pdf(Nem tudom, hogy ezen a linken elérhető információk naprakészek -e, mivel dátumot nem találtam a kiadványon!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.