szerda, április 20, 2016

24./ Kapcsolattartás és távsegítség

Ma leírom, holnapra megváltozhat. Nézzétek el nekem, ha nem frissítem folyamatosan napra készre.
Nem is beszélve arról, hogy az ilyesmi már mindenkinek olyan alap, mint az írás- és olvasástudás.
Ennek ellenére mégiscsak szánok rá egy posztot. 
(Csak mert mindenki nem érthet mindenhez, és mert mert akad olyan korosztály is, amelyik még nem ebbe a digitalizált világba nőtt bele.) Utóbbiak kedvéért először egy rövid felsorolással kezdem, aztán rátérek a személyes tapasztalatokra.

Szerencsére manapság számos lehetőséget találhatunk, hogy a lehető legköltséghatékonyabban, vagy akár ingyenesen elérhessük a távol élő családtagokat, barátokat. Csupán internet vagy mobilnet előfizetésre van szükségünk.

Alternatív kommunikációs lehetőségek


A VoIP – a távközlés egy olyan formája, ahol a beszélgetés nem a hagyományos telefonhálózaton, hanem az interneten vagy más, szintén IP-alapú adathálózaton folyik.

Csak párat említek a legismertebbek közül. Nagyjából ugyanazok a funkciók vannak mindegyikben, csak máshogy tálalva.


Hangouts / Google Chat
Ez egy a Google által fejlesztett - üzenetküldő, telefon  és video chat platform. Időközben a Hangouts-ból Google Chat lett.

Személyes megjegyzés:
Én ezt szoktam használni, mivel gmail-es email címem és címlistám van. A legtöbb ismerősömnek szintén, így nekik is alapban fent van a telefonjukon, számítógépükön, ezért ez a legkézenfekvőbb.


Skype
"A Skype-pal határok nélkül, ingyenesen kommunikálhat. Bárkinek telefonálhat, tartalmat küldhet és üzenhet csoportos videohívással, mobilon és táblagépen is."




Viber
"A Viber egy olyan program, amely lehetővé teszi az ingyenes hanghívásokat és az azonnali üzenetküldést a Viber felhasználók között. Lehetővé teszi a képek, csoportos hívások és SMS üzenetek (akár csoportos) küldését és fogadását is, valamint a non-Viber telefonok hívását alacsony árakon. Eredetileg egy okostelefonos alkalmazásnak indult, de hamar kifejlesztették az asztali verziót, a Viber for Windows-t."...

Ezt is gyakran használjuk.
 "A WhatsApp Messenger egy cross-platform mobil üzenetküldő szolgáltatás, mely lehetővé teszi üzenetek váltását SMS díjak nélkül. A WhatsApp Messenger elérhető iPhone-ra, BlackBerry-re, Android-ra, Windows Phone-ra és Nokia-ra és bizony, ezek tudnak egymással is üzenetet váltani! Mivel a WhatsApp ugyanazt a internet kapcsolatot használja, amit e-mailezésre és böngészésre is használsz, nem kerül külön költségbe az ismerőseiddel való kapcsolattartás.
Az alapvető üzenetküldésen kívül a WhatsApp felhasználók létrehozhatnak csoportokat, korlátlanul küldhetnek egymásnak képeket, videókat, hang és egyéb média üzeneteket."

"LINE egy azonnali üzenetküldő alkalmazás a VoIP platformon, amely lehetővé teszi, hogy üzeneteket küldejön, és ingyenes hang- és videohívásokat kezdeményezzen. Létezik Windows-os változata is, így számítógépről is használható."








Az idősebb emberek és az alternatív kommunikációs lehetőségek





Sajnos esetünkben az történt, hiába a sok lehetőség, az idősebb generációnak gyakran okoz nehézséget ezek használata. Van számítógép, táblagép, telefon. Mindent telepítettünk, minden elérhető "kütyün" beállítottuk amit kellett, elmondtuk, megírtuk. Aztán újra elmondtuk, újra leírtuk.

Igen, néha sikerül, és korukhoz képest nagyon ügyesek! Tényleg! De akinek vannak idős rokonai, szülei, nagyszülei, azok tudják milyen az, amikor az ember hazatelefonál, és nem veszik fel. És amikor a sokadik alkalomra sikeredik mégis, közlik velünk, hogy nem hallották, nem látták, lemerült, ki volt kapcsolva...
Aztán mikor utólag tudtuk meg, hogy egyikük három napja kórházban van, döntöttünk. Kell egy másik lehetőség IS, ami egyszerűbb a vonal másik végén lévőknek.

Arra jutottunk, hogy ha a vezetékes telefonjuk csörög, azt (szinte) biztos, hogy fölveszik.
Akkor nézzük, melyik a legolcsóbb és legkényelmesebb megoldás nekünk. A fent említett programok közül egyet emelek ki, mert ezt ismerem, ezt használjuk. A többiben is van vezetékes telefonhívási lehetőség, csak a tarifájukat nem böngésztem végig.

Hangouts telefonhívás - (Frissítés: ez a lehetőség már nem érhető el, és a Hangouts Google Chat-té alakukt))

Telepítése, ha androidos készüléked van:
Hangouts telepítése itt. Ez az alap program.
Hangouts-tárcsázó telepítése itt. Ez beépül az alapprogramba.

Telepítés után először fel kell töltened az egyenlegedet:
Indítsd el a Hangouts alkalmazást.
Nyomj a jobbra fent található telefon ikonra.
Nyomj jobbra fent a plusz jelre.
Kérni fogja az email címedet, password-ödet.
Tájékoztató szöveg az első belépésnél...







Ezután ezt a képernyőképet fogod látni.
Katt a 10 Euro-ra.
Fizetési lehetőség... én a bankkártyámmal vásároltam.
Kész, feltöltve, használhatod.










Így telefonálhatsz:
Bökj a telefon ikonra, majd válaszd ki, vagy írd be a telefonszámot. A tárcsázott szám legközelebb már a listádon lesz, csak ki kell választanod, nem kell bepötyögnöd újra.

Az aktuális egyenlegedet a plusz jel előtt láthatod.

Ha vonalas telefonszámot hívsz, a 2,4 Eurocentes percdíj senkit nem vág földhöz, és mindenki nyugodt. Ezzel a 10 Euróval (+2,70 áfa) majdem hét órányit beszélhetsz.

Ha látni is akarjuk őket, vagy ők minket, akkor megbeszéljük, hogy MOST üljenek oda a géphez, kapcsolják be, mert hívni fogjuk őket. Aztán ha sikerül akkor mindenki örül, ha meg nem, akkor sincs gyomorgörcs, mert tudjuk, hogy jól vannak.





Hangouts hívásdíjak
Beírhatod menyik országból hova szeretnél telefonálni, és kiírja mennyi a vezetékes és a mobil hívás díja. Az első oszlop az áfa nélküli, második az áfás árat mutatja. Esetünkben a vonalas 2,4 Eurocent, a mobil 16,7 Eurocent.

Távsegítség - betegség esetén


A fent leírtaktól távol áll a téma, mégis itt említeném meg.
Mi történik, ha a nagyszülő, vagy a nagyszülők egyike megbetegszik, vagy egyikük ne adj Isten bekerül a kórházba, a másik fél pedig nehezen mozog?



Ha szerencsés vagy, vannak ismerősök, rokonok az idős otthon maradott családtagok körül. Vészhelyzet esetén meg lehet kérni őket. De mi van, ha nincs ilyen, vagy van, de épp nem elérhetők?

Ha van a környéken valaki, aki némi mellékkeresetért cserébe vállalja a bevásárlást, kérd meg. Akár diákot is, nekik mindig jól jön egy kis zsebpénz.

Nagyon jó dolog a netes rendelési lehetőség. Mi a Tescoval oldottuk meg így az egyik vészhelyzetet. Ehhez is kell némi technikai rátermettség. Ha a nagyi ügyes, intézheti ő is. Szerencsére ha ő nem ért hozzá, ezt tudod intézni te is távolról. Megkérdezed telefonon, mire van szüksége, mikorra kéri a kiszállítást, és közben már rendelheted is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.