hétfő, február 15, 2016

22./ Adóbevallás

Ha az év első részében Magyarországon dolgoztál...

 1. Először a magyar adóbevallást kell benyújtanod a NAV-nak.
  Magyarországon nem kell adózni a német jövedelem után, de adatot szolgáltatni kötelező.
 2. A német adóhatóság kérni fog egy úgynevezett EU/EGT igazolást (Bescheinigung EU/EWR). Ez egy kétnyelvű nyomtatvány. Ezen igazolja a külföldi ( esetünkben a magyar) adóhatóság a külföldön (azaz Magyarországon) szerzett jövedelmeket. A magyar adóbevallásod benyújtása után a NAV-tól kell kérned ennek leigazolását.A német része a magyar tükörképe, így csak át kell másolni az adatokat. Férj és feleség/élettárs adatai egy nyomtatványon. A német nyomtatvány második oldalát a német hatóság tölti majd ki.
  Update: Az adótanácsadó javaslatára ezt most nem mellékeltük. Ha később kéri az adóhatóság, utólag is kikérhetjük.
  A NAV oldalán ezt az általános tájékoztatót találtam. Igazolás kérelmek ügyintézése. Bevallom, ettől nem lettem sokkal okosabb. Elektronikus bevallók vagyunk, az "ÁNYK / AvebJava" keretprogramba telepítettük az "Igazol" elnevezésű kiegészítést, de ebben nem találtam meg a fent említett EU/EGT igazolást.
  Szóval ha később kéri az adóhivatal, akkor a papír alapú verziót fogjuk választani.
 3. Néhány régebbi bejegyzésben olvastam, hogy ha nincs magyarországi kereseted, akkor is érdemes benyújtani egy nullás bevallást, és utána kikérni ezt az igazolást, mert a német adóhatóság így is kérheti. Gondolom, itt az újonnan kiköltözőkre gondoltak, és nem azokra, akik már több éve külföldön élnek és dolgoznak.
 4. Ha nem szakemberre bízod a német adóbevallást, be kell szerezned a német adóbevallás kitöltő szoftvert. (Itt van pl. a MAC-es verzió.) Ezért fizetned kell, de a következő évi adóbevallásodban leírhatod az árát az adódból. Választhatsz, hogy pdf-ben küldjék el a hozzá tartozó útmutatót, vagy papíron (az ár ugyanaz).


Érdemes legalább az első évben felkeresni egy adótanácsadót. Ők pontosan tudják, milyen igazolásokat kell beszerezni, mi írható le az adóból, stb. Ennek ugyan ára van, de ha a segítségével tudsz visszaigényelni az adóból, még így is jobban járhatsz.
A következő adóévben pedig ezt is leírhatod.
Az árak elég széles skálán mozognak. Egy magyar adótanácsadó cég honlapján 100-130 Euro/fő/év körüli összegeket láttam, ám a legtöbb helyen a bruttó éves jövedelem összegétől függ a tarifa. Egyik honlapon 40-től 300 Euroig terjedt a díjszabás, de láttam 800 Eurós díjat is.
Vannak Münchenben magyar irodák, akik elsősorban a a magyarok ügyeire szakosodtak, és az adó mellett a Kindergeld ügyintézésben is tudnak segíteni.

Létezik egy olyan lehetőség, hogy ha nem készülsz el a bevallással időben, mert pl. még hiányoznak papírjaid, kérheted a benyújtás elhalasztását az év végéig. Ezt a határidő lejárta előtt kell kérvényezni.

Folyt köv.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.