csütörtök, október 13, 2016

28./ Tanulást segítő anyagok gyerekeknek

Ezt a posztot azoknak a szülőknek ajánlom, akiknek iskolába - elsősorban Grundschule-be - járó gyerekeik vannak.
Hogyan segítsük őket a tanulásban? Hála a világhálónak, rengeteg hasznos dolgot lehet találni, ám ezek böngészése meglehetősen időrabló feladat.
Ha időt szeretnél spórolni, mutatom miket nézz meg feltétlenül.

Az első kettőt csak érdekességként mutatom, mert ehhez a pedagógusok közreműködése kell.

AntolinNem minden iskolában illetve osztályban használják.
Az oldalt a gyerekek tanítónénije ajánlotta nekünk. Ez egy olvasásfejlődést segítő honlap 1-10 osztályos tanuklók részére. A gyerekek be tudnak jelentkezni felhasználónévvel, jelszóval, amit mi a tanárnőtől kaptunk meg. (Csak a pedagógusok regisztrálhatják be a diákjaikat.) A tevékenységüket a tanítónénijük is látja, így nyomon tudja követni, hogyan fejlődnek. Hogy mi is ez pontosan, és hogyan működik? Erről itt olvashatsz.

Zahlen Zorro


A Zahlen Zorro az Antolin matekos testvéroldala. Szintén a tanítónénitől kapott felhasználónévvel és jelszóval léphetünk be.

LegaKidsTelis-tele játékos feladatokkal. Szövegértés, számolás, képregény, keresztrejtvény, puzzle, szókereső...

Grundschulkönig 
Kostenlose Arbeitsblätter für die Grundschule


Szerintem tényleg király ez az oldal. Rengeteg ingyenes, nyomtatható feladatlapot találsz itt. Keresgélhetsz az anyagok között évfolyamonként, illetve tantárgyanként. Matematika gyakorló, szövegértés feladatlap, írásgyakorló, helyesírás...

Akinek nincs nyomtatásra lehetősége, vagy jobban szereti a megvásárolható kész kiadványokat:
Ezen az oldalon is ugyanazokat ajánlják, amit a mi tanítónéniink. Deutsch-Stars, Mathe-Stars. Keressetek rá az Amazonon! Az oldalon csak ajánlják, nem árusítják.

Ugyancsak ajánlás: Bele lehet pillantani, milyen feladatlapokkal mérik fel a gyerekek tudását az iskolában. Ez a "Fit für die Schule" sorozat, ami szintén elérhető az Amazonon. Ott többnyire vannak a könyvből mintaoldalak, így meg tudjátok nézni, hogy is néz ki egy felmérőlap.

Koncentrációt segítő gyakorlatokat is találtok.
Természetesen nem kell mindig feladatlapokat bújni, a társasjátékok, kártyajátékok is fejlesztik a gyerekek koncentrációs képességét.

Übungskönig
Kostenlose Arbeitsblätter für Gymnasium und Realschule

Ez a fenti honlap társoldala a nagyobbaknak.

Folyóírásgyakorló munkalap-generátor

A német iskolában tanított folyóírás eltér a magyartól. Vannak benne egyezések, de nem teljesen azonos. Ezért szülőként ebben nem nagyon akartam segíteni, nehogy összezavarjam a gyerekeket.
Aztán rátaláltam erre az oldalra.
Beállíthatod hogy házikóval, vagy anélkül, esetleg a 3.-4. osztályos vonalazással készítse el a lapot.
Schulausgangsschrift vagy Vereinfachte Ausgangsschrift legyen a betűtípus.
Következő lépésként beírhatod az általad óhajtott szöveget, és egy gombnyomásra kész a gyakorlólapod. :)


Blogok, ingyenes gyerekkönyvek, hangoskönyvek

Természetesen a fentieken kívül rengeteg honlapon és blogon lehet találni használható anyagokat. 
Csak néhány ezek közül:
Feladatlapok
Vicces, színes matematika gyakorló feladatlapok
Írni tanulóknak
Hangoskönyvek
Ingyenes gyermekkönyvek pdf formátumban
Sok szép színes feladatlap

Pinterest

A Pinterest-en sok-sok színes anyag van, amiből a gyerekek szívesebben vagy könnyebben tanulnak. Beírod a keresőjébe hogy "deutsch lernen", és már ki is dob milliónyi találatot.
Csak egy példa az olvasás gyakorlására: Lesen wie ein Profi,
vagy itt egy munkafüzet a számoláshoz: Vier Tage Mathe Traening bis 100.

Közben ne feledkezzünk meg magunkról sem! ... ha apa, vagy anya még kezdő németes ő pl. itt gyakoroljon. Goethe Institut.  Ha ezen a szinten már túljutottunk, (vagy ha nem akkor is) nézzetek német nyelven filmeket. Netflix, Amazon Prime, Youtube...
Könyvtár


A fentieken túl természetesen nagyon fontos, hogy a gyerekek könyvtárba is járjanak. Minden iskolában és városban van helyi könyvtár. Mi úgy csináljuk, hogy a könyvtárba menetelt összekötjük valami kellemes programmal, pl. egy fagyizással hazafele jövet. Így a könyvtárhoz egy pozitív dolgot kapcsol a gyerek, és legközelebb is szívesen megy.
Újságok 
Sok ilyen-olyan melléklettel ellátott kiadvány létezik, amit szívesen lapozgatnak a gyerekek. Viszont az áruk elég borsos tud lenni. Olyat szoktam keresni, amiben több újságot csomagoltak össze, mert ezek jóval olcsóbbak. Az ilyen csomagokba általában régebbi, el nem adott újságokat raknak össze, de szerintem ennek semmi jelentősége.
Applikációk
Sokan azt a nézetet vallják, a számítógéptől és az okos-kütyüktől ameddig lehet, távol kell tartani a gyerekeket.

Én úgy gondolom, a digitális korszak szülötteit eltiltani ezektől hiba. Természetesen ne lógjanak rajta sokat, de tudják használni.

Ellenzem a csihi-puhi, csak nyomkodós játékokat. Viszont sok játszva tanító appot lehet már találni. Számolós, szótanuló, betűtanuló, betűíró, sakk, logikát fejlesztő...

Olyan játékok is vannak, amiben sok a beszéd, közben ki is írja, amit mond a játék szereplője. Nem mennék bele hosszas felsorolásokba, mert mindenkinek más az érdeklődési köre, nameg annyira nem is vagyok tájékozott ezen a téren.
Csak a példa kedvéért:
A kisebbeknek a Putt-Putt játékok, Freddi Fish...
Nagyoknak - vagy a szülőknek :) - a Day of the Tentacle...

Akik angolul is tanulgatnak, vagy tanulják már a suliban:
Ismét csak egy a sok közül: Mi Dr. Seuss "Read & Learn" könyveit szeretjük nagyon. :)


Több mint 200, korosztály szerint szűrhető, online olvasható FREE e-Book érhető el az Oxford owl oldalán. A használatához regisztrálnod kell. A jó kiejtés gyakorlásához bekapcsolható a felolvasás.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.