csütörtök, július 14, 2016

26./ Német állampolgárság megszerzésének feltételei

Ebben a témában is sok ellentmondásos információt találtam magyar nyelvű oldalakon. Mivel én csak a hivatalos oldalaknak, vagy jogszabályoknak hiszek, vettem a fáradságot, és utánaolvastam, mi is a ránk vonatkozó aktuális állás etéren.


A honosítási eljárásban illetékes hivatal

1. lépés: Mielőtt elindítod a kérelmet, mindenképpen menj el egy tanácsadásra!

Információ kérhető, illetve az eljárás elindítható a települési- vagy megyei önkormányzatoknál, a kerületi- vagy bevándorlási hivatalokban.

A Müncheni Honosítási Iroda honlapján megtalálható minden információ, törvényi hivatkozás, kitöltendő nyomtatvány. (A honlap elérhető, ha rákattintasz az iroda nevére!)

A Müncheni Honosítási Iroda / Einbürgerungsstelle 
Landeshauptstadt München
Hauptabteilung II Einwohnerwesen Staatsangehörigkeit, Einbürgerung
Bavariastraße 7a
80336 München
E-Mail: einbuergerung.kvr@muenchen.de

Öffnungszeiten - 2016 -:
Foto: Michael Nagy
Az iroda fenti linkjén ellenőrizd az aktuális nyitvatartási időt!
Montag nur mit Termin
Dienstag 8.30 – 12 Uhr und 14 – 18 Uhr
Mittwoch nur mit Termin
Donnerstag 8.30 – 15 Uhr
Freitag 7.30 – 12 Uhr

Amennyiben a fent említett hivatalokban nem tudnak válaszolni, a Bajor Belügyminisztériumban biztosan tudnak felvilágosítást adni a kérdéseinkre.Bayerisches StaatsministeriumBajor belügyminisztérium

Odeonsplatz 3
80539 München
Telefon (089) 2192 01
Fax: (089) 2192 12225
E-mail poststelle@stmi.bayern.de
www.stmi.bayern.de/
http://www.innenministerium.bayern.de/
Hivatalos tájékoztató füzetInnen letölthető a jelenleg érvényben lévő szabályozásról egy hivatalos német nyelvű tájékoztató.
Közzététel dátuma: 2015.december 31. 
Ebből, illetve a Müncheni Honosítási iroda oldaláról emelem majd ki a lényeget, ami ránk, mint Uniós állampolgárokra, Magyarokra vonatkozik.

Német állampolgárság megszerzésének módjai

Többféle módon lehet a német állampolgárságot megszerezni:
 • születéssel / Die Geburt im Inland,
 1. Ha legalább az egyik szülő német állampolgár, vagy:
 2. A születési hely alapján. Ha a gyermek Németország területén született. Őket Német állampolgárnak tekintik, de később 18 és 23 éves koruk között nyilatkozniuk kell, hogy valóban Német állampolgárok szeretnének -e lenni.
  Erről részletesebben ITT olvashattok.
 • igényelt honosítással - házasságkötéssel / Die Anspruchseinbürgerung.
  Amennyiben a házastárs Német, legalább két évnyi együttélés szükséges.
 • elbírált honosítással / Die Ermessenseinbürgerung.
(Nem biztos, hogy a két utóbbinál ez a pontos magyar fordítás. Jobb szót nem találtam rá.)
A születésnél nem mennék bele minden lehetséges verzióba. Csak egy példa: Amennyiben a magyar szülők már német állampolgárok is, de Magyarországon születik a gyerekük, nem automatikus a gyerek német állampolgársága, azt igényelni kell a gyerek egy éves koráig.A honosítás feltételei EU-s állampolgároknak
 • Nem történik automatikusan, nekünk kell kérvényezni.
 • Legalább nyolc év jogszerű németországi tartózkodás. Ebbe beleszámít az is, ha valaki előzőleg a tanulmányait Németországban végezte, majd hazautazott, de később visszatért dolgozni. Ezesetben összeadódnak az évek.
  Integrationskurs elvégzése lerövidítheti ezt az időszakot hét évre, illetve hat évre, amennyiben különösen jó a német nyelvtudása, vagy ha valaki önkéntesként non-profit szervezetnél dolgozott.
 • Feleség/férj, családtagok: Ha később csatlakoznak, nekik elég négy évnyi németországi tartózkodás, amennyiben a házasság legalább két éve fennáll.
  16 évnél fiatalabb gyerekek esetében már három év után igényelhetik.
 • Honosítási teszt. Ez bizonyítja, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezünk az ország törvényeiről, a jogokról, a társadalomról és a nyelvről.
  A teszt kérdései kitérnek a jogrendszerre, a kultúrára és a történelemre. Az alapvető ismereteket várnak el a demokratikus értékekről, a jogállamiság alapelveiről, az egyenlőségről, toleranciáról és vallásszabadságról. 
 • Büntetlen előélet. A kisebb dolgokat, pl. bolti lopást még elnézik.
 • Nyelvtudás. Elegendő a B1 (Közös Európai Referenciakeret) írásbeli és szóbeli nyelvvizsga.
  Természetesen akinek felsőbb besorolású nyelvvizsga papírja van, az mégjobb.
 • Elkötelezettség a Németországi Szövetségi Köztársaság alaptörvényének értékei iránt. Ez azt jelenti, hogy nyilatkozatot kell tenni (minden 16 év feletti állampolgárnak), miszerint nem vett és nem vesz részt alkotmányellenes tevékenységben.
 • Saját és családja megélhetését biztosítani tudja. Aki meg szeretné szerezni az állampolgárságot, tudnia kell a maga és családja megélhetését biztosítani. A segélyek, szociális juttatások nem számítanak ebbe bele, ám nem mindig kizáró ok. Kivételek lehetségesek, élethelyzettől függ a megítélése. Csak az én személyes véleményem, hogy ezzel a csak segélyen élő, dolgozni nem nagyon akarókat szeretnék kizárni, és nem az önhibájukon kívül átmenetileg munkanélkülivé vált embereket.
 • Ránk (magyarokra) vonatkozó leggyakoribb tévhit:
  Aki megigényli a Német állampolgárságot, le kell mondania az eredeti állampolgárságáról. TÉVEDÉS!
  A kettős állampolgárságra való tilalom NEM vonatkozik EU-s állampolgárokra, illetve svájci állampolgárokra sem, tehát NEM kell lemondani róla.
Kép: Braintrapp

A törvény a kérelemhez nem ír elő formai követelményt, mégis ajánlatos formanyomtatványt kérni a hivataloktól, és azt kitölteni, mert így biztosan nem marad le semmi fontos adat, és ez meggyorsítja a döntéshozók munkáját is. A formanyomtatvány INNEN letölthető.

Az eljárás díja személyenként 255,00 €.
A gyerekek esetén, akiknek a szüleikkel együtt kérik a honosítását 51,00 €.
Viszont amennyiben a kiskorú honosítását a szülei nélkül igénylik, a 255,00 €-s díj vonatkozik rá is.
Alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők kérdezzenek rá, kaphatnak e kedvezményt, vagy van e lehetőség részletfizetésre. Némely esetekben a díjakat el is engedhetik.

Az ügyintézés menetéről és a feltételekről bővebben ITT is olvashatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.